Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Poctivé potraviny (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 >

Hodnoť

co to jeza pojem

umele ecko? v clanku je viac ******in ale toto je naj.
 

Umelé éčka

Aditiva alebo "éčka" môžu byť prírodné alebo syntetické (umelé). Prírodné sa získavajú z rastlín, zo živočíchov či nerastov.
 

A co takto ?

1. dusik E 941, ten nie je podla definicie ani z rastliny, ani zo zivocischa, ani z nerastu.
Je to podla toho synteticky, alebo umely ? A keby som to nejako vyrobil napriklad z bielkoviny, bol by v N2 rozdiel ? Alebo je vzduch nerast ?
2. taky dusitan sodny, draselny, je to z nerastu, teda je to prirodne a teda "poctive" ???
alebo to uz je synteticke, cize umele a teda "nepoctive" a klobasa z tymto aditivom je potom "poctiva" potravina, alebo s uz jej mam vyhnut ?
3. SO2 - sira je asi nerast, takze to bude prirodny prodfukt, alebo to vyraba clovek zo siry a preto je umelina ? a co vino, respektive vysirene sudy s SO2 - pit, ci nepit ?
4. dokazete nejako rozlisit molekulu C vitaminu z kiwi a C molekulu evidentne "umelu", alebo syntetizovanu geneticky modifikovanou bakteriou ? a osobne si nejako neviem predstavit, ako by C-vitamin v kiwi vznikol, ked nie syntezou. Takze aj ten C - vitamin z kiwi - lebo je evidentne syntetizovany biologickymi procesmi v bunkach je podla Vas "umely" a teda nie prirodny ?
A takto by som mohol pokracovat do aleluja.....

Nemate Vy takto gulas v pojmoch ?
Chapem, clovek potrebuje pochopitleny svet a komunikaciu v tomto svete a potrebuje k tomu definovane pojmy a k tomu este kus logiky...

Ale ked zacne pojmy vykladat po "svojom" , vytvori z toho nekonzistetny blabol , tak k comu to je dobre, okrem sebaprezentacie ? Ked vas nepochopi ani dalsi bloger podobneho nezaujmu o zakladne pojmy v chemii / lebo ten si vytvori vlastny jazyk a vlastnu logiku / a nie to este odbornik v danej oblasti.
 
Hodnoť

autor

Ako sa opovažuje tento treťotriedny úradníček ministerstva písať v mene nás všetkých, teda v množnom čísle?

Priateľu vždy píš iba za seba, v mene seba, prípadne za osoby, ktoré ťa poverili na to, aby si vyjadril aj ich názor!
 
Hodnoť

Áno, jedzme

poctivé potraviny! Sú ich plné obchody, nasýtia zdravo všetkých viac ako 5 miliónov Slovákov!
Alebo apelujete len na tých, ktorí si prácne zistia, kde také potraviny majú a ešte na ne aj majú? Lebo títo to už dávno vedia aj bez Vás. Ale istotu, že napriek snahe, jedia všetko len a len zdravé, nemá nikto. Vy áno?
 
Hodnoť

 

Predpokladam, ze autor nedycha a nepije vodu...cista chemia
 

Čistá chémia

Autor dýcha vzduch aj pije vodu :) Ale teraz vážne - keď chodíme nakupovať, pozorne si vždy čítame obaly, snažíme sa čo najviac dozvedieť o výrobku, o zložení, o pôvode a hlavne nakupovať u overených dodávateľov. Ja viem, že je to náročnejšie, ale zdravie máme len jedno.
 
Hodnoť

Autor prekvapil

A určite nie len mňa. Nemá zmysel sa vyjadrovať k rozprávkam o hnusnom producentovi alebo o ešte hnusnejšom obchodníkovi, čo prostredníctvom reklamy predáva "predražené" potraviny. Možno akurát súhlasiť v tom, že v niektorých potravinách sú tie "e" vo väčšom zastúpení ako by mali, len tu autor ani nejaví náznak analýzy prečo tomu tak je a ako súčasť MPaRV by to určite vedel zdôvodniť :-) o tom niet pochýb. Mňa skôr zaujal jeden odstavec "... ich výživová hodnota mizerná, alebo dokonca v dlhšom horizonte organizmu škodia...."
Pán kolega, ak máte takéto informácie, okamžite konajte a takéto potraviny zakážte predávať spotrebiteľom. Ak viete preukázať, že škodia, čo asi viete, prosím konajte. Máte na to všetky možnosti v tej budove na Dobrovičova street. Podlieha pod jej riadenie aj Veterina aj labáky ak rozdávate pokuty aj dokážete zakázať predaj. Rád by som ten zoznam "škodlivých" potravín videl....lebo ak neexistuje, je to len šírenie poplašnej správy :-) alebo súčasť propagandy Vašej rezortnej šéfky. Takže ?
 

Škodlivé potraviny?

Dajme teraz bokom Vašu zaujatosť, ktorá sa prejavuje v každom Vašom blogu a skúsme sa baviť vecne. V každom segmente potravinárstva máme výrobky rôznej kvality. Môžu sa odlišovať podielom mäsa, pevnej zložky, umelých farbív, konzervantov, cukru a podobne. Je rozdiel, či šunka obsahuje 90 alebo 60% mäsa. Nie je jedno či je to mäso alebo mäsový separát. Je rozdiel, či má džúš pridaný cukor alebo je to fresh džús. Samozrejme, že všetky výrobky na trhu musia byť bezpečné. O tom ja nepíšem. Ale je rozdiel jesť kvalitné produkty a lacnejšie náhrady.
 

Ďakujem za odpoveď

Som rád, že moje články čítate, možno sa niečo pravdivé dozviete o potravinách. O zaujatosti sa nehodlám rozprávať, je to vec názoru. Presne ako vždy, pletiete jablká a hrušky dohromady. Namiesto jednoduchej odpovede, že nedokážete preukázať škodlivosť potravín a tá veta bola viac propaganda ako realita mi tu robíte prednášku o zložení potravín a ich kvalite. Ja nespochybňujem rozdielne zloženie, nespochybňujem rozdielne triedy potravín od lacnejších až po prémiové a ku tomu sa viaže zloženie a receptúra. Opäť sa Vás pýtam, či svoje tvrdenie "... ich výživová hodnota mizerná, alebo dokonca v dlhšom horizonte organizmu škodia...." viete preukázať ? No neviete, lebo žiadna taká relevantná vedecká štúdia neexistuje. A ja skutočne Vaše (pod pojmom Vaše myslím celú organizáciu ktorú v médiách zastupujete) tvrdenia nemôžem nazvať ani vedecké ani odborné. Skúsite mi prosím odpovedať na to na čo sa pýtam ? A kľudne tu otázku zopakujem. Viete Vaše tvrdenie " ich výživová hodnota mizerná, alebo dokonca v dlhšom horizonte organizmu škodia..." o škodlivosti potravín preukázať ?
 

Zbytočné potraviny

Sú potraviny, ktoré keď nebudeme konzumovať, o nič neprídeme. Naopak keď ich budeme konzumovať v neprimeranom množstve, môžu škodiť. Sem zaraďujem rôzne čipsy, banány v čokoláde, energetické nápoje, sladené nápoje, nuž a potom rôzne menej zdravé úpravy jedál - vyprážané, presolené, premastené, precukrené a pod. Stačí takáto odpoveď?
 

Nie nestačí

Toto je krása propagandy. Hlavne toho úradu, ktorý zastupujete pán kolega. Pýtam sa 3 x na to isté a 3 x mi odpoviete niečo iné. Nepýtal som sa na zloženie, nepýtal som sa na diferenciu a už vôbec som sa nepýtal na zbytočné potraviny. Presne v tejto diskusii sa preukazuje sila mediálneho odboru MPaRV, ktorú hodnotím za najlepšiu za ostatných 10 rokov. Takže 5 x položím tú istú otázku v samostatnom riadku, aby ste sa opäť nestratili

Otázka : Viete svoje tvrdenie o škodlivom zložení potravín preukázať ?

Verím, že raz sa dožijem Vašej odpovede na otázku, ktorú som položil. A odpoveď je jedna jedíná. "NIE NEVIEM"
 

 

Obdivujem tvoju trpezlivost debatovat s "odbornikom" typu Feik (od redaktora neokomunistickeho platku Nove Slovo, cez Ftacnikovho poskoka az po marketingoveho komunikatora ministerstva pod vedenim sudruzky Matecnej), ktoreho "arh´gumenty" su na urovni diskusii na stranke Modry konik.
 
Hodnoť

 

Poctivé potraviny? Kde je možné zakúpiť tento archaizmus?
 
Hodnoť

profesor

jeden vedecký tím na slovensku vyvíja "aditíva". Ich cieľom je vyvinúť bezpečné potraviny. Prečo?
Napríklad: ak upečiete na panvici napríklad zeleninu zo svojej záhrady, tak sa väčšinou stane to, že tam tým pečením vzniknú rakovinotvorné látky + skladovanie potravín, ten istý prípad. Veľa prírodnej zeleniny už po hodine začína hniť a bez Ečok to jednoducho zjete a čo si myslíte, že sa stane? Prečo myslíte, že sa ľudia stále viac a viac dožívajú? Keby jedli všetko prirodzené, tak by to ďaleko nedotiahli.

Myslenie bolí, však? Ideme tadiaľ, kade je to ľahšie, že?
 
Hodnoť

Clanok nie je o vyzive, alebo o

potravinach. Clanok dokladuje mizeriu skolskeho systemu, ked vyprodukuje element, ktory dokaze vytvorit takyto paskvil, kde autor podsuva neviem komu nejaku konzumaciu udajne "nepoctivych" potravin m udajne nejakych "chemickych" a uz aj dokonca dotovanych eckami "umelymi" , / co je priznam sa pre mna novy pojem / a problem "vyriesi" citanim etikiet a konzumaciou poctivych potravin .
"Potravina bez chemie "ako kontradikcia "potraviny s chemiou" je, kludne to nazvem - mentalna epidemia ludi, ktori sice o knizku a poznanie nejako nezavadili, ale so sucasnym nedostatkom sebareflexie ponukaju "vzdelanie" na blogu, alebo krcmovej debate, ak chcete / s podobnou urovnou /
Rad by som videl, poznal a ochutnal jednu, druhu potravinu bez chemie, prosim napisat o co konkretne ide. Uz som sa v novinach stretol o jednej takej : predstavil to nejaky jogin, volal sa Prahlad ..... a cela jeho strava bola zarucene bez chemie : cumel do slnka a tymto sa stravoval.
A fakt to funguje lepsie ako akakolvek dieta a dokonca lepsie ako dieta z "pravych a pocivych" potravin".

Chvalapanubohu, ze som mohol odmalicka konzumovat potraviny s chemiou, s aditivom / aj ked si netrufam tvrdit, ci bolo aditivum umele, alebo prirodne / , vdaka neviem komu sa zacala neviem odkedy v ceskoslovensku jodizovat sol . Neviem o kolko IQ bodov by som prisiel bez tejto chemie.
a neviem ani o kolo zubov by som prisiel bez fluoru vo vode.
A vobec by som nezil, keby na neboli naladovali chemiou - od vitaminov, cez antibiotika a podobne.

Autorovi je asi uplne ukradnuta nejaka energeticky hodnota potravin a zaroven aj energeticky vydaj cloveka / ked sme u jojo eefekte / .

Aj ked nie som dietolog tak garantujem, ze pri poctivom makovniku s poctivym makom a litrom poctiveho medu na tom, pri poctivom steaku a poctivom oleji a poctivom nechemickom pive a neaditivovavom chlebe a poctivych zemiakoch, ked bude zaroven energeticky prijem ovela vyssi ako vydaj, tak bude jednoducho z cloveka prasa a zaroven garantujem, ze ked sa budem drzat chemie, aditiv a konzervatov a jest s mierou tieto "chemizovane potraviny" a sportovat, tak budem ovela zdravsi ako prvy pripad.

Moja rada : vykaslite sa na blogy a zajdite si do kniznice. A skuste zvladnut aspon terminy a pojmy / zo ZDS chemie /
 

Absolútne súhlasím topinambur

Tragédia okolo potravín je v tom, že sa cielene nesprávne interpretuje niečo, čo vytrhnuté z kontextu nemá žiadnu vypovedaciu hodnotu a interpretuje sa to ľudmi, ktorí nie len že tomu nerozumejú, ale majú jedinú úlohu, rozdúchať emócie. Tomu prispôsobujú znenie, rozsah a formu vyhlásení. A to je tá najväčšia tragédia. Ja považujem za skutočný prúúúúser, že nedokážeme povedať, či tu máme mäso z uhynutých a chorých zvierat, či náhodou nie je v jedálňach škôl alebo školiek, nedajbože v verejnom stravovaní , či domovoch dôchodcov. A to prúser je a to sa nerieši, ale rieši sa nejaká vymyslená dvojaká kvalita a hnusný nadnárodný výrobca, ktorý hádam do tých potravín sype tie "E" hlava nehlava len pre zvýšenie zisku, ako tvrdí SNS. Čo povieme potom spotrebiteľovi keď sa zistí, že to mäso tu bolo ale už ho deti zjedli ? Hanbil by som sa. Naozaj...
 
Hodnoť

 

"Prestali sme jesť poctivé potraviny. Také skutočné, voňavé, chrumkavé či šťavnaté. Bez umelých éčok, bez chémie, bez konzervantov."

Kto, my? Ty a tvoja rodina? A prečo? Niekto vás snáď núti kupovať v obchode tie veci plné "umelých éčok" a "chémie"? Stačí predsa kúpiť kvalitné potraviny a naučiť sa variť.

V mojej rodinke nemôžeme jesť všetko, zo zdravotných dôvodov. Naše jedlo musí byť nízkosarichové, bezlepkové, bezlaktózové a bez citrusov. A napriek tomu je skutočné, voňavé, chrumkavé a šťavnaté a často priamo zo záhradky (svokrovcov).

No bolo by to oveľa jednoduchšie, keby sme pre každú skutočnú a chutnú potravinu nemuseli ísť niekam inam. Vieš, keby sme si mohli nakúpiť ingrediencie normálne v potravinách... ale čo by sme ešte nechceli! Môžeme byť radi, že tam majú aspoň zopár hnusných keksov. Veď je predsa normálne, po cestoviny chodiť do drogérie, po ryžu do "plnochutných" potravín, po ochutené prírodné sladidlo do Viedne, mlieť si doma semienka na múku na chlieb...

A vieš prečo je to tak? V Bille mi to vysvetlila pani predavačka, kým ešte mávali jeden-jediný druh nízkosacharidového pečiva, zhruba dvakrát do týždňa. Pobúrene mi povedala, že také veci nemôžu mať na pultoch, lebo veď potom by nemali dosť miesta pre normálne pečivo!!! Veď uznaj - v tej chvíli mali v obchode 43 druhov normálneho čerstvého pečiva, keby tam dali to jedno nízkosacharidové, museli by jedno obetovať.

Čo by potom robili mudrlanti ako ty, ktorí tomu výkal rozumejú, ale teraz je trendy hovoriť o skutočných a prírodných potravinách, tak sa treba rýchlo priživiť? Kvôli nám nenormálnym, ktorí sa napchávajú nízkosacharidovým svinstvom by si mohli vybrať iba zo 42 druhov nefalšovaného pečiva!!! A to už kde sme? Veď to je normálne že úpadok spoločnosti!!!

A pritom by stačilo, keby sme my nenormálni jedli to, čo ty a zdravie by sa nám poďakovalo... alebo by sme umreli a aspoň by už nebol dôvod na kadejaké neprirodzené podvrhy ako nízkosacharidové pečivo a bol by pokoj.
 

1 2 >

Najčítanejšie


  1. Oliver Andrejčák: Stále len rozpráva, rozpráva, rozpráva... 5 957
  2. Ondrej Putra: Samovraždy zamestnancov v kríze 3 243
  3. Július Kovács: Ján Mičovský človek, ktorému vďačíme za zatknutie Kožucha, Kvietika a najnovšie aj Bodora 2 242
  4. Mišo Šesták: Keď na korupciu stačila pálenka 2 137
  5. Věra Tepličková: Premiér Matovič nevie ani po troch mesiacoch praxe vládnuť, 1 770
  6. Dominika Dongova: Čo priťahuje ženy? Jeden muž mi dnes povedal.. 1 346
  7. Stanislav Martinčko: Hriech B. Kollára je len na jeden Otčenáš!! 1 191
  8. Martin Pekár: Kontroverzný človek je členom výboru pre prípravu novely stavebného zákona 1 084
  9. Igor Hornak: Električka po Landererovej 929
  10. Gabriel Čajko: Pomohol by polícii Old Shatterhand? 846

Rebríčky článkov


  1. Filip Pančík: Špagety
  2. Olívia Lacenová: Zlato ukazuje svoju silu. Prekoná do konca roka hranicu 2 000 USD za uncu?
  3. Michael Laitman: Vyzbrojovanie USA a tajná zbraň prírody
  4. Július Kovács: Ján Mičovský človek, ktorému vďačíme za zatknutie Kožucha, Kvietika a najnovšie aj Bodora
  5. Štefan Vidlár: 1. liga
  6. Andrea Bérešová: Kosenie horskej lúky na Miláne Grúni
  7. Richard Gajarský: OČR a karanténa.
  8. Miriam Studeničová: O záhadnej identite neznámeho z evanjelií
  9. Denis Jacko: Malinový stret
  10. Lukáš Baloga: Čínsky akciový trh dynamikou rastu jasne prekonal USA aj Európu


Už ste čítali?